İnsan Kaynakları sektöründe sıkça duyduğumuz Mavi Yaka, Beyaz Yaka ve Altın Yaka pozisyonları nelerdir?

Sektör bağımsız şirketlerde, çalışanların görevsel durumları esas alınarak sınıflandırılınca mavi yaka ve beyaz yaka diye iki ayrım ortaya çıkıyor. Mavi yaka, beyaz yaka ve altın yaka neye göre belirleniyor, nasıl çalışıyor ve aralarındaki farklar nelerdir?

Kamu gözünde “İşçi” mavi yaka, “Memur” ise beyaz yaka diye tabir edilebilir. Yani mavi yaka, bedensel gücüyle maaş veya süreli ücret karşılığı çalışan işçilerden oluşuyor. Mavi yakalılar el emeğine dayanan işlerde çalışıyor.
Beyaz yaka ise bedensel değil, daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor. Asistan’dan yönetici pozisyonuna kadar geniş bir kesim bu kapsamda yer alıyor. El emeğine dayanmayan işlerde çalışan beyaz yaka daha çok idari ve araştırma geliştirme işlerinde faaliyet gösteriyor. Beyaz yaka, teknolojiyi de bolca kullanıyor.

Sanayi toplumunda mavi yakalılar yani “makine işçisi” varken, 1980’lerde beyaz yakalılar, yani “masa başı işçileri” tanımı ortaya çıkmıştı. Günümüzde ise bilişim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak bilgi çağının yeni işçileri olan “altın yakalı” tanımı kullanılmaya başlanmıştır.

mavi beyaz altin yaka insan kaynaklari

mavi, beyaz ve altın yaka insan kaynakları

Peki kimdir bu altın yakalılar?

İyi eğitim görmüş, yüksek vasıflı, teknolojiyi çok iyi kullanabilen üst düzey beyaz yakalılardır. Bu sınıfa dahil olanların en önemli özellikleri, mevcut olan yüksek teknoloji ürünü iletişim olanaklarını, bilgisayarları ve teknolojiyle çalışan her türlü araçları kullana bilmeleridir. Teknolojinin üst düzeyde kullanıldığı alanlarda ve sorunların olduğu firmalarda büyük ücretlerle transfer ve istihdam edilirler, genelde özerk çalışırlar.

Altın yakalılarda yöneticilik vasıflarından ziyade, bilgiyi üretme ve kullanmadaki yetkinlikleri, problem çözmedeki kabiliyetleri, yaratıcılıkları ve zekaları önemlidir.
Sıradan bir “beyaz yakalı” iseniz, mesleki ve kişisel eğitimlerle kendinizi geliştirmeli ve farklı olmalısınız. Teknolojiyi ve bilgiyi kullanmayı öğrenmeli, sizi diğerlerinden öne çıkaracak projeler yaratmalısınız.
Şirketler çağın getirdiği teknolojik yapılar içinde ayakta kalabilmek için mavi ve beyaz yakalı personelini, altın yakalı personele dönüştürmek zorunda kalacaklar gibi görünüyor.

Türkiye’nin en büyük ilk 500 Bilişim Şirketi araştırması kapsamında 446 bilişim şirketinin CEO’larının katılımıyla gerçekleşen anket sonuçlarına göre CEO’lar, en önemli sorunlarının başında yüzde 67,8’lik oran ile nitelikli insan kaynağı sıkıntısını belirtiyor.

Elit Kariyer olarak, firmanızda ihtiyaç duyduğunuz nitelikli insan kaynağını seçme ve yerleştirme danışmanlığını profesyonel kadromuzla en hızlı süre içerisinde karşılıyoruz. Bu doğrultuda hizmet almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.