Etkili CV (Özgeçmiş) Nasıl Hazırlanır?

İş arama süreçlerinde en önemli hususlardan birisi de etkili bir CV (özgeçmiş) hazırlamaktır. CV’niz sizi tam olarak yansıtmalı ki, işe alım ihtimaliniz artsın.

Bir İnsan Kaynağı Uzmanı ya da işe alım ile ilgilenen yöneticilerin gözünden CV (özgeçmiş) incelemesini ve nelere dikkat ettiklerine bakalım. Bu hususta aşağıdaki temel LinkedIn profil sayfasında yapılmış bir araştırma öncelikli bakılan kısımlar hakkında bize bilgi veriyor.

cv-ilk-bakilan-bilgiler

CV’de ilk bakılan alanlar

Bu istatistik ile ülkemizdeki durumu harmanlarsak, ilgili yönetici bir CV’yi incelerken şu sıra ile bakıyor;

1- İsim, Foroğraf, Adres
2- Son iş yeriniz ve unvanınız,
3- Çalışma süreniz,
4- Göreviniz, yaptığınız projeler
5- Online bir başvuru ise ön yazı,
6- Eğitim bilgileriniz.

Sıralama aşağı yukarı ülkemizde bu şekilde. Peki sizi mülakata çağırabilmek adına “CV’yi incelemeye devam etmeli miyim, yoksa etmemeli miyim?” sorusuna kaç saniyede cevap veriyor kendince dersiniz?
Sadece 6 (Altı) Saniye (Dünya istatistiği).
Yani bu şu demek; siz öyle bir CV (özgeçmiş) hazırlamalısınız ki, ona 6 saniye bakan kişi incelemeye devam etsin. Bu ilk aşamadan sonra ikinci hedefiniz, “incelemesi bittiğinde de sizi mülakat için arasın” olmalıdır.

O zaman Etkili CV (özgeçmiş) nasıl hazırlanır, bu işin tekniği veya yöntemi nedir, maddeler halinde anlatalım.

1- Güzel ve okunur, cv standartlarına uygun bir CV (özgeçmiş) kalıbı bulunur veya oluşturulur.
Bunun için size Google fazlasıyla yardımcı olacaktır. Bizim tavsiyemiz ise kariyer hedefinizi ve mesleğinizi yansıtacak bir CV formatı olması yönündedir. Örneğin bir grafik tasarımcı iseniz bunu CV’nizi açar açmaz yansıta bilmelisiniz. Şayet kabul görmüş bir standartta CV oluşturmak istiyorsanız size önerimiz Europass CV kalıbı olacaktır. Avrupa ülkelerinde kabul görmüş ve 10 yıldır uygulanan CV formatıdır.

2- CV’nize mutlaka fotoğraf ekleyiniz.
“Mutlaka” dediğimiz için biraz utandık açıkcası. Avrupa ve ABD’de bu hususta açılmış ve kazanılmış bir çok dava ve kararlar var. CV’sine fotoğraf eklemediği için değerlendirmeye alınmayan adayların “insan haklarına ve eşitlik ilkelerine aykırılık” gerekçesiyle itirazları bir çok hukukun adil işlediği ülkelerde haklı bulunmuştur.
Ancak biz Türkiye şartlarında ve ülkemiz yöneticilerinin gözünden bakarak sizlere yardımcı olmaya çalıştığımız için “mutlaka ekleyin” demek zorundayız. Çünkü bir çok yönetici fotoğrafsız CV’leri (eğer çok güçlü bir aday değilse) değerlendirmeye bile almaktan kaçınır.

3- CV’niz 2 (iki) sayfayı geçmesin.
Şayet Akademik bir özgeçmiş değil ise, CV’niz 2 sayfayı geçmemeli. Onlarca yıllık tecrübeniz ve deneyiminiz olsa da 2 sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlamalısınız.

4- Uzun paragraflardan kaçının.
Anlatacak çok şeyiniz olabilir ancak şunu unutmayın, CV’nizi inceleyen kişinin bu inceleme için ayıracağı zaman 1-3 dakika arasıdır. Eğer uzun cümlelerden sıkılır ya da tabiri caiz ise laf salatasından ibaret olduğunu düşünürse incelemeyi bırakır ve olumsuz olarak değerlendirir.
İşte bunun için kısa ve nokta atışı cümleler kullanmaya özen gösterin. Genel olarak CV’nin bir anlarım dili olmalı. Bu dil ya birinci tekil ya da üçüncü tekil şahıs olabilir.

5- Yaptığınız işleri / projeleri kısaca özetleyin.
“ABC şirketinde Proje Geliştirdim” veya “Şirketin müşterilerinin artması için yeni stratejik projeler geliştirdim” ya da ” İş geliştirme” bir iş özeti değildir. Peki nasıl özet olmalı o zaman? Cevabı basit, okuyan kişi sizin hangi projelerde, ne kadar, nasıl görev ve sorumluluklar aldığınızı ve de hangi adımları uyguladınızı anlasın yeterli.

6- Sakın imla hatası yapmayın.
İmla hatası olan bir özgeçmiş hoş karşılanmaz. Sebebi de şudur; değerlendirme yapan yönetici iç sesi “aday iş aramanın ilk adımı olan CV oluşturmaya bile gerekli özeni göstermemişken neden bu adayı şirketimde çalıştırmayı düşüneyim ki?” der. Sizce haksız mı?
Hele ki bu imla hatası kullandığını iddia ettiği mesleki / teknik bir teknolojinin adını yanlış yazmak şeklinde ise kolay kolay affedilmez.

7- Kariyer hedefinizi mutlaka belirtin.
Kariyer hedefinizi (kısa, orta uzun vadede farklı hedefler de olabilir) belirtiniz. Kariyer hedefiniz çok ütopik bile olsa yazın. Sizin bu hayal gibi görünen hedefinizi doğru değerlendiremeyecek bir firma ile zaten işiniz olmamalı 😉

8- Temel CV formatlarına uymalısınız.
İletişim bilgileri (telefon, email) ve adres (en azından semt bazında) yazın. İş deneyimlerinizi ve eğitim bilgilerinizi de ters kronolojik sıra ile oluşturun. Yani son çalıştığınız yer, son okulunuz en üstte.

9- ÖNYAZI
İster Online başvuru yapın, isterseniz mail yoluyla olsun fark etmez. Mutlaka önyazı ekleyin. Bu önyazınızda ana amaç sizin CV’nizi değerlendirmeye alması vee hatta mülakata çağırması için bir sebep vermek olmalıdır. Kalıplaşmış bir önyazıdan (ilanınızdaki kriterlerle örtüştüğümü ve şirketinize değer katabileceğimi düşünüyorum…) bahsetmiyoruz. O şirkete ve pozisyona özel bir önyazı olmalıdır.

10- Herkesin hobisi kitap okumaksa, kütüphaneler neden bomboş?
Kitap okumak bir hobi değil, gerekliliktir. Bu maddede sadece klasik “Hobilerim” kısımları gibi sizi komik duruma düşürecek ve gerçekle de pek örtüşmeyen tüm gereksiz bilgilerden kaçının demek istiyoruz. Gerçekten bir hobiniz varsa elbette yazın.

11- Sakın kendinizle çelişmeyin.
Özgeçmişinizde yer alan tüm bilgiler doğru olmalı ve abartılı olmamalı. Gerek CV kendi içinde gerekse internetten sizin hakkınızda edinilecek bilgiler ile tutarlı olmalı. Aksi durumda kendi kendinizi yalanlamış olursunuz.

İstisnai bir durum:
Şayet CV’nizi bir İnsan Kaynakları firmasına gönderiyor ya da onların danışmanlığını yaptığı bir müşterisi için başvuru yapıyorsanız, önyazı ya da mail gövdesinde;
– Maaş beklentiniz (aralık şeklinde olabilir),
– Hangi tür şirketler ve/veya projeler ilginizi çeker,
– Pozisyon tercihleriniz,
– Yakın gelecekte planladığınız özel durumları (taşınma, düğün, nişan, askerlik, yüksek lisans v.b.),
– Diğer yan hak tercihleriniz…
gibi beklentilerinizi de mutlaka belirtin. Belirtin ki size gerçekten uygun olabilecek fırsatlarda değerlendirebilsinler.

cv-ozgecmis

CV’nizi ön plana çıkartın

SONUÇ olarak, CV’niz aslında sizin sadece özgeçmişiniz değil, özgeleceğiniz de olacağı için okuyan kişinin;
– Siz kimsiniz?
– Neler yaptın?
– Neler yapmak istiyorsun?
– Gelecek hedefleriniz neler?
–  Neden sizinle çalışmak istesinler?
sorularına özgeçmişiniz net cevaplar verebilmelidir.

İş aramak da bir iştir ve çok fazla rakibiniz olduğunu unutmayın. CV’niz sizin aynanızdır. Size özel olmalı ve sizi yansıtmalı. Sizi işe alacak bir firma SİZ olduğunuz için işe almalı ki uzun süre karşılıklı memnuniyetle çalışabilesiniz.

Kariyerinizde başarılar dileriz.

Savaş Doğan